En arbejdsopgave på Pædagogstudiet i Randers

onsdag den 12. oktober 2011

Autisme

 Autisme er en biologisk betinget udviklingsforstyrrelse. Der påvirker evnen til at fungere socialt. Mennesker med autisme har svært ved at indgå i diverse fællesskaber med andre, de har svært ved at genkende andres oplevelsesverden.

WHO forudsætter følgende diagnosekriterier, disse vanskeligheder kaldes triaden:
  • Social samspil
  • Social kommunikation
  • Manglende fleksikbilitet/nedsat social forestillingsevne

 Der findes 4 forskellige former for spektrumtilstande indenfor autisme:
  • Infantil Autisme
  • Asperger Syndrom
  • Atypisk Autisme
  • Gennemgribende udviklingsforstyrrelse, uspecificeret

Infantil Autisme (IA)
 Denne form for tilstand er som regel afklaret inden 3års alderen. For det meste konstateres den allerede når barnet er spæd. Nogle mennesker med IA har begavelsesmæssige udfordringer. Peter i vores fortælling har IA, han har svært ved alle punkterne indefor triaden.

Aspergers Syndrom (AS)
 Mennesker med asperger syndrom (AS) har kun svært ved to af triadens punkter, social samspil og infleksibilitet. Det bliver som regel først opdaget i skolealderen og i andre tilfælde først som voksen. Diagnosen blev først officiel i Danmark i 1994, dette kan være årsagen til at nogle først fik stillet den som voksen. Morten fra "Solsiden" har AS.

Atypisk Autisme (AA)
 Mennesker med AA har som regel kun en eller to af triadens diagnosekriterier. Derudover har de ofte et andet handicap.

Gennemgribende Udviklingsforstyrrelse, Uspecificeret (GUU)
 Diagnosen GUU gives ofte til unge voksne som har haft vanskeligheder igennem hele skolegangen. Men som kun har vanskeligt ved en eller to af triadens punkter. De har klaret sig igennem skolen, men  formår ikke at komme ind på eller fastholde en plads på arbejdsmarkedet.

Årsag til Autisme
 Autisme er en gennemgribende genetisk udviklingsforstyrrelse. Hvilket betyder at diagnosen ligger i generne og derved er arvelig betinget til en vis grad. Det er ikke som man førhen troede, at det handler om dårlig opdragelse eller miljø. Der er desværre ingen helbredende kur, men med den rigtige indsats kan man nå langt med den enkeltes udvikling.


Kildehenvisning:

http://www.autisme.dk/om-autisme

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dem, som nogle gange kigger forbi: